17 Şubat 2014

Velayet bahsine giriş

Konum ne tarikatler ne de tasavvuf, sadece bugün yaşanan garabetlere dikkat çekmek istiyorum. Bu bağlamda tasavvuf ehlinin kendileri için kural kabul ettikleri hiç bir konuyu irdelemeden sadece veli kavramı hakkında bir fikir üretmeye çalışacağım.

Nedenine gelince, şeyhlerinin lüks hayatını eleştirenleri 'düşman' ilan eden tarikat ehli zühd ve takva cakası satıyor daha ne olsun? Biz eksik ve hatalarına rağmen tasavvuf ehlinin temel düsturunun zühd ve takva olduğunu anlatmışlardı hep bize. Ama öyle bir noktaya geldik ki günümüz Türkiye’sinin bazı sufi önderlerinin geçmişin sultanlarına rahmet okutur bir lüks hayat sürdükleri ortaya çıktı. Bu da yetmezmiş gibi bunu; ‘sahabeden bazıları da lüks içinde ve saltanat ile yaşayıp vefat ettiler, hocalarımızın bu hali onları taklittir ve doğrudur, güzeldir’ gibi akle ve nakle muhalif bir savunma ile meşrulaştırdılar.

Veli kavramına gelince:

Sözcük olarak, dost, arkadaş, yardımcı ve gözeten anlamlarına gelmektedir. Kur'an'da veli kelimesi Allah'a atfen kullanıldığı gibi, kul için de kullanılmıştır. Evliya kelimesi velinin çoğuludur. Veliyyullah, mümin için kullanılan bir terimdir; Allah'ın kendisine veli ve mevla olduğu kişi demektir.  Mevla sadece Allah için kullanıllır. Allah, kulun mevlasıdır.

Fakat, kul Allah'ın mevlası olamaz. Veli, Allah'ın sıfatı olduğu gibi kulun da sıfatıdır. Yani, Allah kulun velisi olduğu gibi, kul da Allah'ın velisi olabilir.

Öncelikle çok sıradan ve gerçekten her akıl sahibinin sorması gereken bir soru ile devam edelim:

‘Allah’ın velisi’nin kim olduğuna kim ve nasıl karar verebilir?

Allah ile bir kul arasındaki bu velayet münasebetini iddia edebilen herhangi bir kul var mıdır? Yani daha anlaşılır bir dille sorarsak; kendisine veli denilenlerden ‘ben veliyim’ iddiasında bulunan var mıdır ve bu iddiasına ne gibi bir delil getirmektedir?

Velilik ne gibi bir rütbe veya makamdır ve dünyada bir insana herhangi bir ayrıcalık kazandırır mı?

Veli olduğu iddia edilenlerin ahiretteli halleri garantili midir? Başkalarına hangi yetki ya da güçle ahiretlerini kurtarma garantisi veriyorlar?

Gayet açık ve net olan şudur: Bir insan hakkında 'bu Allah'ın evliyasıdır' diye iddia edenin davası Allah iledir zira O'nun adına konuşuyor! Allah, kimin evliyası olduğunu kime bildirdi acaba? Evliyalık insanların verebildiği bir dünyalık rütbe ise bundan bize ne? Değilse hangi ayet yahut hadise dayanmaktadır bu velilik iddiası?

Ahmak olmanın bir alemi yok: Kim herhangi bir insan için evliyadır derse yalancıdır, Allah'a iftira atıyor. Diğerleri için de aynısı geçerlidir.. Salih tüm mü’minler Allah’ın kitabında veli olarak zikredilirken belli bir şahsı bu isimle dünyalık ve ahiretlik herhangi bir ayrıcalıkla vasıflandırmanın hiçbir delili yoktur.

Bu dine ruhban sınıfını, masum ve cenneti garantilemiş ve hatta başkalarını kurtaran şeyhleri sokanların hesabı Allah ile olacaktır..

Birinin hocası cenneti garantiler şefaat hakkını bekler öteki elini tutanı cennete götürür, hangi kitapta yazıyor bu din?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hariçten gazel okumak; Suriye ve Filistin

  Hızlı zamanlarda yaşıyoruz. Günlük hatta saatlik değişimler, olaylar ve bilgiler su gibi hatta esen bir yel gibi akıp duruyor. Bu haber ve...